Hydroponie - jak na to? Hydroponie pro každého

Věřte nebo ne, hydroponie není novinkou posledních několika desetiletí. Její základy položili už staří Egypťané, jež byli díky proměnlivým záplavovým oblastem Nilu odkázáni jen na velmi malé množství skutečně úrodné půdy.

TIP: Podívejte se na nabídku produktů pro hydroponie

Pro řadu rostlin je navíc nedostatek pěstebního substrátu přirozený. Stačí si vzpomenout například na staroegyptské lotosy, nejrůznější bažinné trávy a další vodní rostliny. Domácí hydroponické pěstování je však přece jen trochu jiné.

 

 C:\Users\Jíťa-Marťas\Downloads\Bestgrow\Hydroponie jak na to\hydroponika.jpg

Zdroj foto: pixabay

 

Základy hydroponického pěstování v kostce

Pokud se chcete do hydroponie pustit, budete v zásadě potřebovat dvě pomůcky:

  • živný roztok
  • hydroponické médium

V zásadě jde o to, že běžná půda jako taková, obsahuje celou řadu organických a anorganických látek, nezbytných pro růst jakékoliv zeleně. Mnohdy tak nepotřebujete vůbec žádná hnojiva. Ovšem hydroponická média jsou sterilní, takže se bez pomoci toho správného živného roztoku neobejdete. Nemusí však vždy jít jen o profi hnojivové roztoky, pomoci si můžete i z domácích zdrojů. Skvělé je například droždí, káva nebo třeba vejce. Jednotlivé postupy se liší.

 

C:\Users\Jíťa-Marťas\Downloads\Bestgrow\Hydroponie jak na to\hydroponie.jpg

Zdroj foto: pixabay

Vyberte si správný styl a způsob hydroponie

Ještě předtím, než si domů přinesete první sazenice, musíte se rozhodnout, jaké médium, techniku a živný roztok zvolíte. Zvláště pro začátečníka může být taková volba velmi obtížná a není výjimkou, že vyzkoušené postupy změní i několikrát, než se dopracuje přesně k tomu“ svému.“ Hydroponie je zkrátka tak trochu i o experimentech. A z čeho vybírat?

 

C:\Users\Jíťa-Marťas\Downloads\Bestgrow\Hydroponie jak na to\kapkovy zavlazovaci system.jpg

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Hydroponické médium není jen průhledný čirý gel

I když si právě něco podobného většina z nás při slově hydroponie představí, ve skutečnosti je hydroponických médií celá řada. U některých je ceněna jejich savost, u jiných zase propustnost. Primárním médiem je samozřejmě voda, ale existuje i mnoho dalších možností.

Kokosové vlákno nejen pro začátečníky

K hydroponickému pěstování se díky své dostupnosti vlastnostem používá asi nejčastěji. Vzhledově se podobá kokosovému substrátu a stejně se také používá. Napěchuje se do květináče a rostlina ho používá jako svoji kotvu. Jeho vzdušná struktura však napomáhá rychlejšímu růstu kořenů, jež jdou později při sklizni (samozřejmě pouze u některých typů rostlin) i dobře propláchnout (flushovat).

Pokud se pro kokosové substráty rozhodnete, pamatujte na to, že nedokáže regulovat své pH a neobsahuje ani žádné živiny. Každá zálivka se proto musí nést v duchu komplexního živného roztoku. Jen pouhá voda nestačí – došlo by k velmi rychlému zastavení růstu.

Keramzit alias Hydroton

Jde vlastně o jíl, spečený v peci. Setkat se můžete rovněž s názvem přírodní kamenivo. Nehodí se však pro první krůčky při zakořenění rostlin, na to je příliš hrubý. Pěstovat v něm lze až větší sazenice.

Keramzit jako takový obsahuje nestejně velké kusy a leckdy i množství výrobního prachu. Naopak jeho luxusnější podoba Hydroton nabídne stejně velké částečky jílu a vysokou čistotu. Zpravidla má také upravené pH, jež je vhodné pro růst rostlin. Hydroton tedy rozhodně doporučujeme.

C:\Users\Jíťa-Marťas\Downloads\Bestgrow\Hydroponie jak na to\keramzit vitalink clay.jpg

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Perlit umí víc, než jen provzdušnit půdu

Známe ho i z běžných zahradnictví, ovšem své uplatnění našel i v hydroponii. Má dobrou propustnost a jeho použití je podobné jako o keramzitu. Perlit je však o něco drobnější a rád ucpává filtr, pokud je při cirkulaci vody při indoor pěstování používáte.

Samozřejmě existují i další pěstební média, například fytocell, mapito nebo rockwool (minerální vlna). Začátečníkům však výše uvedený přehled obvykle stačí.

C:\Users\Jíťa-Marťas\Downloads\Bestgrow\Hydroponie jak na to\perlit.jpg

Zdroj foto. Bestgrow.cz

 

Ruční zálivka nebo domácí aquasystém?

Všem, kdo s hydroponií začínají, bychom alespoň pro začátek doporučili ruční doplňování vody. Zjistíte, co vaše rostliny potřebují, pochopíte celý vodní cyklus a z těchto znalostí pak budete čerpat dále.

Mnohem komfortnější jsou samozřejmě nejrůznější zavlažovací aquasystémy. Sestavíte je snadno. Ty základní vyrobíte třeba z kyblíku od malířské barvy a podobně velkého květináče. Pak už stačí vložit jen zvolené pěstební médium a běžný akvarijní kompresor s obyčejnou a směšovací hadičkou. Živný roztok tak bude cirkulovat a rychleji se dostane ke kořenům, jež budou zároveň díky akvarijnímu kompresoru i dostatečně zásobeny kyslíkem. Ale nebojte se, není nutné nechávat tento systém v chodu celý den. Bude stačit 6-8 cyklů denně, z nichž každý den trvá 15 minut. Hodit se vám bude časový spínač.

A dál už nemusíte dělat skoro nic, jen zhruba co týden a že deset dní vyměnit živný roztok, případně ho podle potřeby doplňovat. Aquasystém pak doporučujeme doplnit i o vhodné osvětlení, které se o rychlejší růst vašich rostlin přirozeně postará. Velmi vhodné jsou zejména LED panely, které vaše výpěstky nespálí a dodají jim celé potřebné světelné spektrum. A ani svícení není nutné celý den, většina rostlin si vystačí s 8-12 hodinami, samozřejmě podle fáze svého růstu a vývoje.  

Výběr hydroponického živného roztoku

Vodu, světlo a vhodné pěstební médium už bychom měli. A co nám tedy ke spokojenosti chybí? Samozřejmě výživný hydroponický roztok. Stačí sáhnout po vhodném hnojivu a smíchat ho s vodou v doporučeném poměru. Hodit se mohou i dávkovače živin, které samy ohlídají pH i obsah živného roztoku a doplní ho o potřebné složky. Jde však o výrobky, určené spíše pro profi pěstování.

C:\Users\Jíťa-Marťas\Downloads\Bestgrow\Hydroponie jak na to\davkovac zivin prosystem aqua.jpg

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Drobným pěstitelům se vyplatí spíše zjistit, jak se nedostatek jednotlivých živin projevuje na růstu a vývoji rostlin. Např. nedostatek železa má za následek chlorózu listů, nadbytek dusíku zase vede k tvorbě vytáhlých a neduživých výhonů. Vaše rostlinky vám tak samy prozradí, co právě potřebují. Skutečně, jednodušší už to ani být nemůže.