Přesazování rostlin a potřebné živiny

Vypadají vaše pokojové rostliny unaveně, nerostou a nekvetou? Pak je dost možné, že jim nevěnujete optimální péči, především co se přesazování a hnojení týká. Přinášíme vám rady, jak rostliny přesadit a zvolit správnou výživu v podobě hnojiv.

Obrázek článku

Přesazování rostlin

Pravidelné přesazování je pro zdravý růst a prospívání rostlin nezbytné.

Jak poznat, že rostlina potřebuje přesadit?

  • Kořeny prorůstají skrze odtokový otvor na dně květináče.
  • Husté pletence kořenů vylézají na povrch substrátu.
  • Substrát je světlý a slehlý.
  • Rostliny nerostou nebo rostou velmi pomalu, nekvetou.
  • Substrát je přemokřený, kořeny mohou uhnívat, půda hnilobně zapáchá nebo zarůstá mechem či řasami. (V takovém případě je nezbytné rostlinu přesadit ihned, nečekat až na jaro.)
  • Listy rostliny šednou, hnědnou nebo žloutnou.
  • Půda je příliš přesolená a tvoří se bílé usazeniny na květináčích.
  • Rostlina se již nevejde do stávajícího květináče.

Kdy přesazovat?

Konec zimy a začátek jara je obdobím, kdy rostliny začínají růst a potřebují dostatek energie. O přesazení si často také říkají rostliny, které si nově přinesete domů z obchodu. Zpravidla bývají v malých květináčích a je na nich vidět, že potřebují do většího.

Jak často přesazovat?

Mladé a rychle rostoucí rostliny vyžadují přesazení každý rok. Starším velkým rostlinám stačí dodání nové vrstvy substrátu, celkové přesazení provádíme jednou za dva až tři roky.

Vhodný substrát

Výběr substrátu je třeba přizpůsobit druhu přesazované rostliny. Většinu kvetoucích pokojových rostlin uspokojí univerzální substrát pro pokojové rostliny. Pro zelené rostliny a rostliny zdobené listem je vhodný substrát pro palmy. Speciální substrát si vyžadují sukulenty a kaktusy, obsahuje více písku, štěrku a dalších příměsí, je propustný. Univerzálním pěstebním médiem je také kokosový substrát z recyklovaných přírodních vláken z lusků kokosových ořechů.

Pro přesazování pokojových rostlin není úplně vhodné použít zeminu ze zahrady, která může obsahovat škůdce či choroboplodné zárodky a nemusí obsahovat dostatek živin.

Výběr květináče

Nový květináč pro přesazení rostliny by měl být přibližně od 3-4 cm větší než květináč stávající. U malých rostlinek to může být klidně jen 1-2 cm. Nepřesazujte do příliš velkých nádob, mohlo by dojít k tomu, že budou růst kořeny, ale rostlina nebude kvést. Dle typu rostliny volte tvar květináče, některé rostliny vyžadují mělčí, jiné zase hlubší. Každý květináč by měl mít na dně odtokový otvor pro přebytečnou vodu.

Plastové květináče nejsou vhodné pro opakované použití. Plast ztrácí pružnost, stává se nepoddajným, což může způsobit horší růst kořenového systému. Pokud tedy chcete pěstovat v plastu, pořiďtě květináč vždy nový.

Lepší volbou jsou květináče z pálené hlíny. Umožňují přístup vzduchu ke kořenům, je tedy menší pravděpodobnost jejich zahnívání.

V posledních letech se stávají velmi oblíbenými textilní květináče. Jedná se o lehké nádoby z tkaných textilií, které nehromadí zbytečnou vodu v kořenech, jsou dostupné v mnoha velikostech a vyrobené z recyklovaných materiálů.

>>TIP: Pěstování v textilních květináčích <<

Jak rostliny přesazovat?

  1. Den před samotným přesazováním rostlinu zalijte, půjde pak lépe vyndat ze stávající nádoby.
  2. Na dno nádoby je vhodné umístit drenáž, která zabraňuje přelití rostliny. Vhodnou drenáží pro pokojové rostliny je keramzit.
  3. Rostlinu, kterou chcete přesadit, opatrně vyjměte z nádoby tak, aby nedošlo k poškození kořenů.
  4. Opatrně odstraňte starou zeminu od kořenů rostliny.
  5. Rostlinu uložte do středu květináče, zasypte ze všech stran substrátem a substrát upěchujte.
  6. Nahoře nechte alespoň 1 cm nezasypaného prostoru, abyste mohli rostlinu pohodlně zalévat.

Hnojení

Kromě přesazení je nutné rostlinám dodat dostatek živin v podobě hnojiva. Rostliny jsou po zimě vyčerpané a potřebují vzpruhu. Na jaře a v létě jsou rostliny v přirozené fázi růstu a dávku živin pro růst a květ navíc ocení.

Většina substrátů pro pokojové rostliny je již předhnojených, proto není nutné použít hnojiva ihned po přesazení, ale až po vyčerpání těch, které v v substrátu byly. Vždy čtěte informace na obalu substrátu.

Rostliny lze hnojit třemi způsoby - dlouhodobě, hnojivovou závlahou nebo postřikem na list.

Dlouhodobé hnojení

Dlouhodobá hnojiva se přidávají do substrátu po přesazování nebo sázení rostliny. Složení hnojiva je připraveno na míru danému druhu rostlin, živiny se uvolňují postupně a rostlina si bere to, co aktuálně potřebuje. Tento způsob hnojení je velmi jednoduchý, avšak ne moc ekonomický.

Hnojivová závlaha

Efektivní a levná metoda hnojení, kdy se živiny doplňují v pravidelných intervalech společně se zálivkou. Doplňování hnojiv závlahou přináší výhodu v tom, že můžete vždy reagovat na aktuální potřeby rostliny, a dle toho vždy zvolit druh a dávku hnojiva.

Postřik na list

Hnojení postřikem na list je vhodné použít ve chvíli, kdy potřebujete rostlině rychle dodat potřebné živiny. Taková hnojiva, naředěná vodou, se aplikují postřikem na obě strany listů. Listy přijímají živiny rychleji než kořeny, některé prvky přijmou okamžitě, jiné mohou vstřebávat až dva týdny.

Druhy hnojiv

Na trhu je široká škála druhů hnojiv. Dělit se mohou dle druhu rostliny, dle organického nebo chemického složení a dle formy - hnojiva prášková, tekutá, granulovaná nebo tyčinková.

Jaké živiny rostlina potřebuje?

  • Dusík - je zodpovědný za růst rostlin.
  • Fosfor - napomáhá zakořeňování a tvorbě květů a plodů.
  • Hořčík - je nezbytný pro tvorbu zelených listů a správné hospodaření s vodou.
  • Draslík - zajišťuje větší odolnost rostlin, u ovoce a zeleniny zlepšuje chuť.
  • Vápník - zvyšuje odolnost rostliny vůči stresu, podporuje pevnost pletiva.