Jak rozpoznat nedostatky ve výživě rostlin

for article best

Zejména při prvních pokusech o indoor pěstování se často stává, že se rostlinám z nějakého důvodu nedaří. Na vině nemusí být špatně nastavené vegetační podmínky, ale „jen“ nedostatek některé důležité výživové složky.

Naštěstí vám rostliny samy poradí, na co se dívat. Nemusíte tedy postupovat metodou pokus-omyl. Seznamte se s nejčastějšími nedostatky ve výživě rostlin včetně jejich symptomů a nejvhodnějších řešení!

 

    • Dusík se podílí zejména na správném růstu

Jde o jeden ze základních stavebních prvků rostlinné říše. Najdeme ho v bílkovinách, enzymech a dokonce i v samotném chlorofylu a mnoha fytohormonech, ceněných mimo jiné i ve farmacii. Podílí se zejména na správném růstu rostliny – stimuluje ji při tvorbě nových výhonků. Není tedy divu, že se potřeba tohoto prvku přirozeně reguluje podle stáří rostliny. Mladé sazenice potřebují dusíku více, než ty starší.

 

V běžných kulturách s obvykle setkáváme s nedostatkem dusíku, jež se projevuje zejména na vzhledu listů. Ty nejprve začínají blednout, později zežloutnou  a nakonec odumřou. Naopak při příliš intenzivním hnojení může některé problémy způsobovat i nadbytek dusíku. Poznáte ho podle rychlého růstu, jehož výsledkem jsou vytáhlé  a neduživé výhony, jež snadno podléhají chorobám a škůdcům.

Nabídka hnojiv s obsahem dusíku (KLIKNĚTE ZDE)

for article best2

 

    • Fosfor jako přírodní hnojivo

Tento minerál se stará o co nejhladší průběh metabolických procesů, probíhajících uvnitř rostliny. Dbá o optimální vývoj buněčných membrán  a pomáhá transportovat energii z jedné části do druhé.

Není tedy divu, že mezi příznaky nedostatku fosforu patří zejména zakrnělý růst a nejrůznější skvrny na listech. Ty se zpočátku projevují jako nafialovělé flíčky, později tmavnou a odumírají.  A může se objevit i deformovanost jednotlivých listů nebo dokonce jejich zakroucení. S nadbytkem fosforu se prakticky nesetkáváme, v hnojivech totiž nebývá obsažen ve velkých koncentracích. A i jednorázové přehnojení se zpravidla vyřeší během následující zálivky. Pokud by přesto k přehnojení fosforem došlo, bude v rostlinných pletivech zablokováno využití zinku, což samozřejmě povede k jeho nedostatku.

Nabídka hnojiv s obsahem fosforu (KLIKNĚTE ZDE) 


for article best3

 

    • Vápník se stará o dobré hospodaření s vodou 

Rozpouští živiny a pomáhá rostlině s celkovou hydratací – taková je úloha vápníku v rostlinných pletivech. Podílí se také na tvorbě dostatečného množství kořenů a stará se o klíčivost semen.

Nedostatek vápníku se velmi brzy prozradí prostřednictvím žluto-hnědých drobných skvrn s viditelně ohraničeným okrajem. Naopak nadbytek vápníku často znemožňuje rostlinám přijímat jiné živiny. 

Nabídka hnojiv obsahujících vápník (KLIKNĚTE ZDE) 

 

    • Síra jako regulátor mikroprvků

 I ona přispívá k hospodaření s vodou,  kromě toho pomáhá rostlině také se zpracování a využitím některých vitamínů a podílí se na výstavbě protoplazmy, enzymů a aminokyselin. 

Jestliže svou zahrádku o síru ochudíte, setkáte se se zpomaleným růstem a posléze i žloutnutím a celkovým opadem listů. Pozorovat lze leckdy i lehce nafialovělé zbarvení řapíků v místě, kde přisedají ke stonkům. Nadbytek síry naopak můžete pozorovat na špičkách listů. Ty se nejprve pokryjí drobnými skvrnami a poté úplně vyblednou.

 Nabídka hnojiv obsahujících síru (KLIKNĚTE ZDE) 

 

    • Draslík - nezbytná součást fotosyntézy 

Pro všechny metabolické procesy je draslík rozhodně nejdůležitější. Reguluje růst, stará se o hladký průběh fotosyntézy a slouží také jako transportní kanál, dopravující živiny ve všech cévních svazích.

Špatné zásobení draslíkem se projeví ve formě hnědých skvrn na okrajích listů, k nimž se později přidávají i hnědé tečky na vnitřní ploše listu. Poškození se stupňuje, až list nakonec odpadne. Nadbytek draslíku je také velmi častý. Projevuje se snížením růstu i plodnosti a v neposlední řadě i snížením vstřebávání některých důležitých minerálů (například zinku nebo hořčíku).

Nabídka hnojiv obsahujících draslík (KLIKNĚTE ZDE) 

 

Pokud bychom se blíže podívali na to, co dělá hořčík v rostlinných svazcích, ocenili bychom jeho aktivitu zejména při tvorbě bílkovin a u metabolismu cukrů. Aktivuje potřebné enzymy a pomáhá rostlinám vázat vzdušný dusík. 

Typický projevem nedostatku hořčíku je obávané mramorování listů. Nadbytek má naopak za následek zakrnění kořenového systému.

Nabídka hnojiv obsahujících horčík (KLIKNĚTE ZDE) 

 

 

Pokud hledáte největšího podílníka na redoxních reakcích rostliny (látková výměna, produkce chlorofylu apod.), bude to právě železo. 

Špatné zásobení železem způsobuje žloutnutí výhonů a mladých listů, a samozřejmě i postupné zhnědnutí listových ploch (tedy prostoru mezi žilnatinou). A naopak má-li vaše zahrádka tohoto prvku nadbytek, objevíte na ní listy pokryté drobným skvrnkami často až bronzového zbarvení 

Nabídka hnojiv obsahujících železo (KLIKNĚTE ZDE) 


for article best4

 

Může se však stát, že vaše rostlinky vypadají neduživě, aniž byste udělali jakoukoliv výživovou chybu. Měknutí rostlinných pletiv a jejich špatné vybarvení totiž může být i následek špatného osvětlení.

Pozorovat to lze zejména během vrcholu vegetační sezóny – tedy ve chvíli, kdy rostliny kvetou a ke světlu se dostávají opravdu blízko. Jde-li pouze o problém horních pater, který nijak neovlivňuje rostlinu jako takovou, není nutné to řešit. Stačí dodržet doporučenou vzdálenost (v případě LED světel je to 25-40 cm) a o nic dalšího se nestarat. Zasahovat v tomto případě do koloběhu živin by bylo spíše kontraproduktivní 

Závěrem si pamatujte, že ideální vzdálenost rostlin od osvětlení se liší podle jejich druhu, ale i stáří. Mladší sazenice jsou ke spálení náchylnější. A podívejte se také na typ osvětlení, které máte. Čím větší intenzita, tím větší vzdálenost od rostlin je vyžadována. Pokud si nejste jistí, zeptejte se přímo nás.