7 bezplatných organických metod pro přidání živin do vaší zahrady

 

Výživa je pro správný vývoj rostlin nezbytná. Ale ne vždy musíme spoléhat na profesionální preparáty z obchodů. Stačí se podívat do spíže nebo za plot zahrady a najdeme celou řadu nenápadných substancí, vhodných pro hnojení.

image6

Zdroj foto: pixabay

 

Mluvíme o hnojivech organických. A jak se liší od těch syntetických alias umělých? Zejména v tom, že cenné výživové látky (zejména minerály) jsou navázány na organických strukturách. Naopak syntetická hnojiva jsou vlastně ve vodě rozpuštěné aniony. Jsou tedy rostlinám ihned přístupné a ty na ně také zareagují rychleji. Záleží však na kvalitě takových hnojiv. Nechcete-li utrácet za špičkové (a drahé) přípravky, můžete vysoké účinnosti dosáhnout i obohacením pěstebního substrátu i jinými způsoby.

image1

Zdroj foto: bestgrow.cz

Kvetoucím rostlinám prospívá obyčejné droždí

 

Možná by vás ani nenapadlo, kolik cenných živin v čele s vitamíny skupiny B se skrývá v kvasnicích. Stačí jim jen dát trochu prostoru - vzít jednu kostku droždí a rozdrobit ho do jednoho litru vlažné vody. Po 14 dnech získáte koncentrovaný výživný roztok, který je vhodné naředit asi třemi litry vody a použít při zálivce. Hnojení opakujte každý týden a to zejména u rostlin, které vydatně rostou a hojně kvetou. 

 

Hnojivo z banánových slupek

 

Že jde o odpad, který patří do koše? Ale vůbec ne. Obsahuje totiž draslík, hořčík a mangan, který vaše rostlinky ocení. A na hnojivo nemusíte ani dlouho čekat. Slupky stačí naložit do vody (doporučujeme sklenici uzavřít) a nechat je tam dva dny. Po této době lze výluh použít jako hnojivo. Není třeba ředit. Jen pozor na poměrně nepříjemný odér, pro použití uvnitř se ředění přece jen vyplatí, neředěný roztok pak slouží i jako postřik na nejrůznější škůdce.

image3

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Náš tip: Máte-li slupek více, pak použijte jejich vnitřní stranu i na vyleštění listů rostlin. Zbavíte je prachu a jako bonus budou vypadat docela jako nalakované.

 

Tymián a kopřiva pro malé sazeničky

 

Velkou sílu v sobě ukrývají i některé bylinky. Pokud vezmete hrst tymiánu a hrst čerstvých kopřiv, vytvoří vám společně šikovný stimulátor růstu a hnojivo v jednom. Stačí je vložit do nádoby a zalít 40% lihem. Po 24 hodinách slijte a výsledný extrakt opatrně dávkujeme k sazeničkám. Do jednoho litru vody stačí pět mililitrů tymiánovo-kopřivového extraktu. Používat ho můžete od vyklíčení až do doby, kdy se budou rostlinky chlubit alespoň pěti pravými listy. Poté použijte běžná hnojiva.

 

A získaného množství se nebojte, v chladu vám tento extrakt vydrží i několik měsíců. Uchovávejte ho však v temnu, abyste předešli degradativní oxidaci.


image5

Zdroj foto: pixabay

Lógr se hodí zejména ke kyselomilným rostlinám

 

Ve zbylé kávové sedlině se ukrývá množství dusíku, mědi, fosforu, draslíku a hořčíku. Tyto živiny se však uvolňují jen velmi pomalu, takže stačí půdu obohacovat lógrem pouze každého půl roku. Prospívá zejména muškátům, oleandrům, růžím nebo třeba azalkám a rododendronům. A to i v případě že je pěstujete ve formě půvabných a náročných bonsají.

image2

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Voda z vařených brambor jako univerzální hnojivo

 

Jestliže brambory při vaření nesolíte, zbude vám v hrnci po jejich přecezení doslova poklad. Obsažené vitamíny prospívají zejména rostlinám, které chcete přimět ke květu. A neplatí to jen o bramborách. Stejným způsobem prospěje květinám i voda z rýže nebo třeba vařených luštěnin.

 

Organické hnojení vaječnými skořápkami

 

Můžete je buď rozemlít a zamíchat do substrátu nebo pro rychlejší využití vyrobit výluh. Skořápky podrťte, vhoďte do sklenice, zalijte vodou a nechte dva až tři týdny louhovat. Vzniklý roztok pak přeceďte, nařeďte s vodou v poměru jedna ku pěti a použijte k zalévání. Pomůže vám zejména obsahem vápníku, který neutralizuje půdu a vyživí rostliny. 

 

Pomohou vám i sáčky od čaje

 

Ani tyhle kuchyňské komponenty nemusí skončit v odpadu. Mohou vám ještě ledacos nabídnout - zejména dusík, vhodný pro rychlý růst. Pokud se je rozhodnete zahrabat přímo do substrátu, nezapomeňte, že by v něm neměly zůstat více než týden. Pro výluh pak vhoďte použité čajové sáčky do konvičky s vodou a nechte alespoň 12 hodin odstát. Pak zalijte své rostliny jako obvykle. Stejným způsobem lze samozřejmě využít i spařené čajové lístky.

 

Pěstujete netradičně? Hnojivu věnujte zvláštní pozornost

 

Používáte pro růst rostlin jiný substrát, než je běžné? Věnujte pozornost jeho pH. Existují například speciální hnojiva pro pěstování v kokosu, hnojiva do rašeliny, živiny pro hydroponické pěstování nebo třeba koncentrovaný dusík pro extra rychlý růst. Pokud se teprve s novým způsobem pěstování seznamujete, možná by bylo vhodné si pro začátek pomoci právě takovouto berličkou. A až následně zjistíte, co přesně vaši zelení svěřenci potřebují, můžete je svěřit některému z výše zmíněných způsobů organického hnojení. Nebo kombinovat oba způsoby současně. Možnostem ani vaší fantazii se zkrátka meze nekladou. 

image4

Zdroj foto: bestgrow.cz