Pěstování rajčat v interiéru s LED světly

Rajčata patří mezi stálice ve všech indoor sklenících. Ke spokojenosti jim totiž stačí opravdu málo a budete-li se o ně dobře starat, nabídnou vám i perfektní chuť a vůni, která je jinak v našich obchodech k dostání jen zřídka.

Dalším faktorem, jenž dělá z rajčat ideální rostliny pro pečlivé indoor začátečníky, je i jejich vysoká odolnost vůči chorobám a škůdcům. Tedy za předpokladu, že jsou pěstována v těch správných podmínkách. A právě s těmi vás dnes trochu blíže seznámíme.

 

pastedGraphic.png

Zdroj foto: envato

 

Rajčata a jejich citlivost na chlad

Studeným skleníkem se jim opravdu nezavděčíte, ovšem dobře nesnášejí ani klasické tropy. Navíc je třeba rozlišovat, v jaké fázi vývoje se rostliny právě nacházejí. Dokud rajčata pouze rostou, postačí jim přívětivých 15-18 °C. A to stabilně, bez rozdílu dne a noci. Pokud by teplota klesla pod tuto hranici, hrozí horší zakořeňování i velmi rychlý rozvoj bakteriálních a plísňových chorob.

Důležitá je také správná vlhkost. Dbejte, aby se nikdy nedostala mimo rozmezí 70-85 %. A stejně důležitá je i vlhkost uvnitř substrátu. Přelévání způsobuje hnilobu, přísušky zase zasychání pupenů i pozdějších poupat.

Jinak je péče o rajčata vcelku podobná tomu, co běžně provádíme na záhonku. Vyžadují zaštipování i dostatek světla. Ideální je pro ně LED osvětlení. Nevydává totiž prakticky žádné teplo a díky tomu ho lze přiblížit velmi blízko k vegetačním vrcholkům rostliny, nebo dokonce natáhnout mezi řádky a přisvětlovat zrající plody zespodu. Nehrozí popálení listů, a přitom nic nebrání rajčatům v nerušeném a rychlém dozrávání.

 

pastedGraphic_1.png

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Pamatujte také na to, že rajčata ve fázi růstu vyžadují spíše modrobílé světlo, zatímco během kvetení a dozrávání plodů by mělo převládat to červenožluté.

Náš tip: Právě díky LED světlům je mnohdy možné docílit dokonce lepších podmínek, než by rajčata měla v teplých oblastech světa, kde jsou běžně pěstována. Ani to nejprudší polední slunce totiž nedokáže proniknout hustým listovím mezi řádky a některé plody tak nikdy nedozrají. To se vám ovšem při optimálně nastaveném domácím pěstování stát nemůže.

Pokud ještě nemáte svůj oblíbený substrát nebo přemýšlíte, v čem by se rajčatům dařilo nejlépe, vsaďte na kokos či jeho směsi. Může se totiž chlubit perfektní vzdušností, kterou jemné kořeny rostlin potřebují, dokáže dobře pracovat se svěřenou vlhkostí, a navíc je šetrný k životnímu prostředí. Květináče pak vybírejte takové, aby se mohly pyšnit hloubkou alespoň 15 centimetrů.

 

pastedGraphic_2.png

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Jak pečovat o rajčata během kvetení a dozrávání

Jakmile rajčata začnou kvést, je nutné okolní teplotu zvýšit a zajistit i střídání dne a noci. Ve dne se držte hranice 22-28 °C, v noci pak teplotu snižte do rozmezí 17 až 21 °C. Nezbytná je také vysoká intenzita světla. Pokud nastavíte příliš krátký den, ustrnou rajčata ve vývoji a jejich plody budou dozrávat jen pomalu.

Nedostatek světla nejdříve poznáte na stoncích. Jakmile se začnou vytahovat a blednout, je nutné dobu přisvětlování prodloužit. Pokud zareagujete včas, rostliny se rychle vzpamatují a nedojde k žádným potížím s násadou květů nebo dozráváním plodů.

Náš tip: Chcete si zajistit kontinuální úrodu rajčat po celý rok? Pěstujte různě staré sazenice s odstupem věku 3-4 týdny. Nová úroda se tak začne hlásit i slovo ještě dřív, než tu první vůbec stihnete spotřebovat. A to i uprostřed zimy, kdy je jinak opravdu čerstvé zeleniny nedostatek.

Nahraďte přirozené opylovače

Ovšem jakmile rajčata rozkvetou, musíte se postarat ještě o jeden faktor – úspěšné opylení. S přirozenými pomocníky z říše hmyzu tentokrát počítat nelze, takže si vezměte do ruky smotek vaty nebo vatovou tyčinku a všechny květy postupně navštivte. Stačí jen lehké přetření, nic složitého. Nezapomeňte to dělat pravidelně tak, jak se budou další květy postupně otevírat. 

Jak na správné hnojení

Po vhodném přípravku sáhněte ve chvíli, kdy velikost rostlin v nádobách dosáhne asi 7 cm. Mnohem lepší jsou organická hnojiva, která dodají rajčatům tu správnou chuť a vůni. Nejlepší volbou jsou tekuté přípravky. I když je nutná jejich aplikace ve výrazně kratších intervalech (2-4 týdny), lze je dávkovat velmi přesně.

 

pastedGraphic_3.png

Zdroj foto: besgrow.cz

 

Dbejte na to, aby byla teplota živného roztoku přibližně stejná, jako teplota v okolí pěstovaných rajčat. Předejdete tak nepříjemnému teplotnímu šoku. A pokud se musíte potýkat s měkkou nebo naopak tvrdou zálivkovou vodou, snažte se tomu výběr hnojiv přizpůsobit. 

A jak si pojistit, aby měly rostlinky živin vždy dostatek? Starejte se zejména o optimální kyselost živného roztoku. Ta doporučovaná se pohybuje mezi 5,8 až 6,2 pH. Jen v tomto rozmezí dokáží rostliny maximálně vstřebávat všechny dostupné živiny. A proti přehnojení se můžete pojistit i šikovným EC metrem. Ten měří vodivost živného roztoku – a čím je vyšší, tím více živin obsahuje. Je to jednoduché.

 

pastedGraphic_4.png

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Mnohdy se vyplatí zvýšit množství CO2

Pro indoor pěstování má oxid uhličitý značný význam. Rostliny ho ve velké míře vstřebávají a po nezbytné přeměně na energetické bohaté sloučeniny organického původu ho používají jako efektivní a rychle dostupný stavební materiál. Ano, jde o starou známou fotosyntézu.

V případě rajčat, která bývají citlivá na průvan, lze alespoň pro začátek doporučit přidávání tablet s CO2 přímo do zálivky. Obohacování vzduchu za pomoci bomb, jenž CO2 obsahují, je vhodné jen tehdy, pokud se vyhnete vytvoření průvanu. Nicméně obejdete se i bez tohoto pomocného prvku a při dodržení výše popsaných rad bude vaše úroda opravdu bohatá v jakémkoliv měsíci v roce. 

Pěstujte i další ovoce a zeleninu

Při indoor pěstování můžete svou úrodu orientovat nejen na rajčata, ale také na další druhy zeleniny nebo ovoce. Takové citrusy v interiéru jen tak nikdo nemá a lze je pěstovat i v květináči, stačí k tomu LED světla, substráty a teplo.