Výhody UV světla pro vnitřní pěstování

Dobře vybrané UV světlo se může stát při vašem indoor pěstování opravdu neocenitelným pomocníkem. Ukážeme vám, jaké druhy existují a s čím vším je třeba při výběru počítat.

 

Pro začátek si zopakujeme, co to vlastně UV záření je. Ve zkratce řečeno jde o elektromagnetické záření s kratší vlnovou délkou (oproti tzv. viditelnému světlu). Čím kratší vlnovou délku si vyberete, tím vyšší energii získáte - a platí to i přesně naopak. Přirozeným zdrojem UV záření je sluneční světlo a lze ho rozdělit do několika typů.

Zdroj foto: elements.envato.com

 

  1. UVA, UVB nebo UVC? Rozhodování není vždycky jednoduché

 

Už jste se setkali s pojmy „černé světlo“ nebo „dezinfekční záření“? Věřte nebo ne, vztahují se právě k UV kategorii. Na UVA, UVB a UVC záření reagují totiž rostliny docela jinak a rozhodně tak není jedno, které z nich si pořídíte.

EasyGrow S600 GrowSpec

  1. UVA  jako černé světlo je přirozenou součástí slunečního světla

 

Jde o světelné spektrum, všeobecně považované za neškodné. Jsme mu vystaveni vždy, když se jen tak projdeme po sluníčku – a stejné je to i pro rostliny. U indoor pěstování tedy bývá používáno všude tam, kde se snažíte rostlinám co nejvíce nasimulovat venkovní podmínky. Neovlivňuje tvorbu pryskyřic, silic ani ničeho jiného, rostliny ho totiž vnímají jen jako obyčejné modré světlo.

 

Jeho vlnová délka se pohybuje v rozmezí mezi 315-400nm. U lidí může ve vyšším množství urychlit stárnutí kůže a podle některých studií působí velmi podobně i na rostliny. Nicméně zvolíte-li ho jako součást předem připraveného osvětlení, simulující přirozené sluneční světlo, pak vám žádná negativa nehrozí.

K3 Series 2 XL450 LED Grow Light

  1. UVB záření může ve větším množství uškodit

 

I UVB k nám přirozeně putuje ze slunce, většinu ho však zachytí ozonová vrstva. Ve větším množství škodí – rozkládá bílkoviny, způsobuje rakovinu a pokud se na delší dobu zadíváte na sluneční kotouč, bude to právě ono, jež vám mnohdy nevratně poškodí zrak. Ovšem naší kůží pomáhá také s produkcí vitamínu D3.

 

A rostliny? U nich se negativně podílí na fotosyntéze a dostává je do stresu. Což však nemusí být vždy na škodu. Pokud ho používáte rozumně, může v některých případech zvýšit produkci silic, pryskyřic či aktivních látek. Nebudeme zakrývat, že ho k tomuto účelu rádi používají zejména pěstitelé konopí, ovšem při opatrném užívání vám může znásobit úrodu a účinnost i mnoha dalších bylin. Jeho vlnová délka se pohybuje v rozmezí mezi 280-315nm.

 

  1. UVC jako velmi karcinogenní typ

 

A zbyla nám poslední kategorie – UVC, známé také jako dezinfekční záření. Pomáhá dezinfikovat vodu nebo ničí bakterie např. v nemocnicích. Dokáže proniknout mnohem více vrstvami než UVB, takže vás před ním neochrání ani vrstvy oblečení. Jeho vlnová délka je menší než 280nm.

 

Growth Technology kalibrační roztok EC 2,76ms 300ml

  1. U indoor pěstování využijete zejména UVB záření

 

Způsob využití UVA jsme si víceméně už prozradili výše. Pomůže vám do velké míry napodobit venkovní podmínky i tam, kde sluneční světlo proniká sporadicky nebo dokonce vůbec ne.

 

A UVB? Pokud stojíte o zvýšení produkce některých silic a pryskyřic, nasaďte ho těsně předtím, než rostliny přestanou kvést. Donutíte tak rostlinu, aby se lépe chránila před vnějším vlivy a produkovala více těchto látek.

Mars Hydro SP250

 

Jen nesviťte příliš silně, jinak rostliny spálíte. Pamatujte také na to, všechna všechna UV záření zkracují u rostlin řapíky a omezují jejich vytahování (působí tedy přesně opačně než červené IR světlo) a příliš nejsou nakloněny ani mnohdy žádanému větvení. Listy jsou větší (protože dochází k omezení fotosyntézy, na což rostlina opět reaguje) a dokáže v rostlinách zvýšit obsah proteinů a fotoaktivních flavonoidů.

 

Měli byste vědět: Studie ukazují, že některé rostliny mohou začít produkovat až 15 různých obranných proteinů v reakci na UVB. Tyto látky dokáží mnohé – ovlivňují chuť, vůni a samozřejmě  i vzhled rostliny nebo přispívají k její větší odolnosti vůči chorobám.

 

UVB záření využijte také tam, kde vám jde o typicky červenou barvu některých rostlin (opět typicky u salátů – třeba lollo rosso). Instalovat zde můžete třeba oblíbený model XL2 COB Array 200w - 320w (UV/IR) 3500k COBs.

XL2 COB Array 200w - 320w (UV/IR) 3500k COBs

 

Ale tímto výčtem výhody UV záření zdaleka nekončí. Zvýšená odolnost vůči chorobám a napadení hmyzu se u rostlin jistě hodí. Ušetříte tak za nejrůznější postřiky a další obranná opatření.

 

Ovšem u ovoce a zeleniny může UV záření přispět i k prodloužení možné doby skladování (a to leckdy až dvojnásobně), i ke zvýšení produkce prospěšných antioxidantů a flavonoidů, k nimž se neodmyslitelně váže i lepší nutriční hodnota jednotlivých plodů.

 

Měli byste vědět: jedna z posledních studií ukazuje, že díky pravidelnému vystavování UV světlu se řada rostlin naučí lépe hospodařit s dostupnou vodou. Můžete tedy ušetři i při zavlažování a celkově tak své rostliny více zocelit a pozitivně motivovat k lepšímu růstu, ovšem za cenu menších nákladů.

 

  1. Jak využít UV záření při indoor pěstování

 

Díky správnému UV záření tak můžete třeba vylepšit svou úrodu salátů a bylinek. Vždy však maximálně opatrně. Pro začátek sviťte kratší dobu a pozorujte, jak budou rostliny reagovat. Nesprávným použitím UV záření byste se totiž mohli i celou svou úrodu během několika hodin nenávratně připravit. Rostliny se spálí a z tohoto bodu nula už není cesty zpět a nezbývá, než začít od znova.

 

A co tedy říci závěrem? Sekundární LED pole se vám při pěstování může osvědčit na mnoha frontách. Dokáže maximalizovat vaši úrodu, lépe ji ochránit před chorobami a škůdci a dokonce i zvýšit její nutriční hodnotu. I když je tedy investice do UV osvětlení mnohdy značně vysoká, v dlouhodobém horizontu se vám zcela jistě vrátí. Doporučujeme proto nakupovat kvalitní produkty s dlouholetou zárukou.

OPTIC 8+ COB LED GROW LIGHT 500W