Vlhkost při pěstování - jak ji regulovat?

Optimální vlhkost je při indoor pěstování velmi důležitá. Nejde jen o její nedostatek, ale i nadbytek. Nelze proto doporučit jednu univerzální hodnotu. Ta je odvislá od druhu pěstované rostliny a i vývojové fázi, v níž se právě nachází.

 

Pro začátek si zjistěte, jakou vlhkost potřebuje právě vaše rostlinka. Všeobecně lze říci, že nejmenší semenáčky vyžadují asi 80 %, vzrostlejší sazenice mezi 50-70 % a konečně kvetoucí a plodící dospělé rostliny jsou leckdy vděčné i za snížení nastavené hranice ke 30 %.

 

image5_1

Zdroj foto: envato

 

Jak zvolit optimální vlhkost u pěstovaných rostlin

 

Opět připomínáme, že jde pouze o teoretické hodnoty, které je nutné přizpůsobit konkrétnímu pěstovanému druhu. Začneme výše zmíněnou 80 % vlhkostí u semenáčků. Proč tak vysoká hodnota? Mladé rostlinky vstřebávají díky svým jemným listům velké množství vlhkosti ze vzduchu. A to chceme rozhodně podporovat, protože díky tomu můžeme omezit jejich zálivku. Právě přemokřený substrát často vede k počátečnímu úhynu mnoha mladých sazenic. Vždy by měl být vlhký, ale nikoli mokrý. A vysoká vzdušnost nám v dosažení tohoto cíle skvěle pomůže.

 

50-70 % během růstu rovněž podporuje vstřebávání vzdušné vlhkosti rostlinou, brání však rozvoji bakteriálních chorob nebo plísní, jež dospívající rostliny často napadají. Napomáhá také bohatšímu větvení rostlin a zesilování zelených částí i kořenů. Ještě kritičtější je pak fáze květu nebo dozrávání plodů. Květy ve vlhkém prostředí často napadají plísně, plody pak mají tendenci praskat.

 

Náš tip: všeobecně platí, že vlhkost je při indoor pěstování třeba snížit asi 3-4 týdny před plánovanou sklizní. A příliš nezáleží na tom, co pěstujete. 

 

Abyste věděli, jak vysoká vlhkost vzduchu ve vaší pěstební místnosti či boxu právě panuje, pořiďte si kvalitní vlhkoměr. Ten sám o sobě vám však s její regulací nepomůže. O to se postará vhodná klimatizace.

 

pastedGraphic_1.png

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Vlhkost vzduch a výživa rostlin

 

A jak na vlhkost v okolí reagují průduchy v listech rostlin? Je-li nízká, zůstávají trvale otevřeny. To nakonec vede ke značnému výparu vlhkosti z rostlinných pletiv a uvadání rostlin bez zjevného důvodu. Rostlina přestává růst a nakonec hyne. Mezi další varovné příznaky tohoto stavu patří i žloutnutí listů. Ale nenechte se mýlit, je způsobeno příliš vysokým množstvím živin. Spolu s tím, jak rostlina „hladově“ pije, do sebe totiž vstřebává i množství výživových látek. A dochází ke stavu, známému jako nutrient burt, kdy živiny doslova popálí pletiva zevnitř.

 

Při nadměrně vysoké vlhkosti se pak průduchy trvale uzavírají. To znemožňuje rostlinám dobře hospodařit s vodou. Ta v pletivech téměř necirkuluje, což brzdí i rozvádění živin. Růst se zpomaluje a následně i zastavuje. Častou komplikací je pak růst plísní a hub.

 

 

Hodit se může zvlhčovač i odvlhčovač

 

Pokud hodnoty, získané odparem z pěstebního substrátu, pro dostatečně vysoké procento vzdušné vlhkosti nestačí, je rozhodně na místě zvážit koupi zvlhčovače. Mezi základní modely patří ty, fungující na bázi odpařování. Při tomto principu je v přístroji přítomná nádržka na vodu, z níž proudí malá část objemu postupně na topné těleso. Zde je ohřívána a nakonec přeměněna na páru.

 

 

pastedGraphic_2.png

Zdroj foto: bestgrow

 

Ne pro všechny pěstební prostory je však takové řešení vhodné. Může totiž zvyšovat teplotu uvnitř až příliš. Pro představu, většina rostlin dokáže rozumně využívat živiny asi do 31 °C (za optimum je pak obvykle považováno 28 °C). Nad touto hranicí se jejich vývoj zastavuje. V takovém případě je lepší vsadit na šetrnější membránové zvlhčovače.

 

Je-li naopak nutné vzdušnou vlhkost snížit, vsaďte na vhodné odvlhčovače. Ty vzdušnou vlhkost pohlcují a svádějí ji do sběrné nádobky, kterou poté stačí pouze vylít. Ty nejlepší modely pak disponují i systémem pro měření minimální a maximální vzdušné vlhkosti. Stačí nastavit požadované hodnoty a spolehnout se na to, že se přístroj sám zapne či naopak vypne ve chvíli, kdy to bude třeba. A to zcela bez vašeho aktivního zásahu. 

 

 

pastedGraphic_3.png

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

Náš tip: Pro měření vlhkosti se někdy použitá zkratka RH. Označujte tzv. relativní vlhkost vzduchu v pěstebním prostoru.

 

Zvlhčovače i odvlhčovače je vždy třeba umístit tak, aby měly ke všem rostlinám zhruba stejně blízko. Tím jednoduše docílíte toho, že budou mít všechny pěstované sazenice přibližně stejné podmínky ke svému růstu a vývoji.

 

 

Když se objeví plísně, vsaďte na proudění vzduchu 

 

Někdy se bohužel plíseň objeví i ve chvíli, kdy je vlhkost prostředí ideální. Rozhodně se nesnažte ji snižovat. Jsou-li jinak rostliny spokojené a prospívají, lze rozvoj plísně alias padlí zarazit i jiným způsobem. Jako první ji obvykle najdete na květech. Stačí však zajistit dostatečné proudění vzduchu a sama od sebe vás opustí. Už malý ventilátor dokáže významně pomoci. 

 

pastedGraphic_4.png

Zdroj foto: bestgrow.cz

 

 

Vlhkost je závislá i na teplotě okolního prostředí

 

Abyste ještě lépe pochopili vztahy mezi jednotlivými veličinami, pamatujte si, že teplý vzduch je schopen zadržet mnohem více vlhkosti, než ten studený. Nemá tedy cenu pouštět zvlhčovače naplno při nízkých teplotách a naopak. Příliš horký a suchý vzduch napomáhá vysychání rostlin(zejména vegetačních vrcholů), studený a vlhký pak podporuje vznik plísní a hniloby.

 

Z toho vyplývá, že je třeba zaměřit se i na hodnoty vzdušné vlhkosti během střídání dne a noci (pokud to ve svém pěstebním boxu či místnosti praktikujete). Je-li teplota v noci nižší, rozhodně nelze zachovat stejnou vzdušnou vlhkost. Nejspíš by se vám to stejně nepodařilo, a pokud přece jen ano, rostlinám byste spíše ublížili. Měření vlhkosti se zkrátka bez vztahu k okolní teplotě neobejde. Myslete na to.