Pěstování citrusů doma

Když do Evropy dorazily první citrusy, vystavěli pro ně zahradníci speciální oranžerie, kde nerušeně rostly, kvetly a dokonce dozrávaly. Své vlastní citrony, mandarinky či pomeranče si však díky moderním vyšlechtěným odrůdám můžete dopřát i vy. A to bez skleníku či jiné speciální místnosti.

Mnoho druhů citrusů se samozřejmě stále bez speciální péče neobejde. Množství jiných vám však bez nadsázky poroste a pokvete i v obýváku. A když jim malinko pomůžete, rády vám i zaplodí. Mezi nejběžnější návštěvníky našich domovů patří: citron (Citrus limon), mandarinky (C. Reticulata), hybridy grapefruitu a mandarinky (C. x tangelo), limetky (C. Aurantifolia), pomeranč (C. sinensis), hořký pomeranč (C. Aurantium) a miniaturní pomeranč (C. mitis) - známý také jako calamondina – nejedlý, okrasný.

Zdroj foto: elements.envato.com

  1. Různé citrusy mají podobné požadavky

 

V Česku se nejčastěji pěstují různé druhy citronů, ovšem velmi podobné nároky má i většina dalších výše zmíněných citrusů. Takže pokud pokukujete třeba po mandarinkách nebo pomerančích, tak směle do toho.

 

Všechny citrusy mají tmavě zelené, kožovitě lesklé listy a posléze i bílé, voňavé květy. Často kvetou i plodí zároveň a jejich květy jsou samoopylovací. Vystačíte si tedy jen s jednou rostlinou. A jakmile vykvete, vezměte si k ruce štěteček (nebo v případě venkovního letnění nechte vše na přirozených opylovačích).

 

TIP: sazenice vždy kupujte roubované. Při pěstování ze semen se sice po mnoha letech dočkáte krásného stromku, plodit vám však nebude. Sazenice je vždy třeba naroubovat, aby bylo dosaženo kýženého výsledku.

 

  1. Běžné pěstování citrusů se neobejde bez zimní přestávky

 

Pro začátek toho příliš nepotřebujete. Stačí květináč, umístěný na světlé, ovšem ne příliš slunné místo. Přímé sluneční záření dokáže citrusům popálit listy. Všeobecně platí, že letněné rostliny snesou více světla, než ty v interiéru.

 

Květináč naplňte směsí univerzální zeminy, kompostu a expandovaného jílu. Výsledný substrát musí být propustný, středně výživný a mírně kyselý. Možné je však zakoupit i speciální substrát na citrusy. Květináč volte spíše menší a s dobrou drenáží ve spodní části. Pozor – citrusy jsou náchylné na přemokření kořenů, měly by být zalévány střídmě.

 

Rostliny hnojíme od jara do konce léta kapalným hnojivem na citrusy s vyšší dávkou draslíku. Na zimu pak umístíme do chladné místnosti s teplou 10-15 °C. V našich podmínkách je problémem zejména nedostatek slunce. Právě proto je nutné růst citrusů umělé utlumit, aby nedocházelo k jejich vytahování a zeslabování. Pokud pěstujete citrusy celý rok v konstantní teplotě, ovšem bez zvýšeného přísunu světla, jsou náchylnější vůči nejrůznějším chorobám a škůdcům.

Zdroj foto: elements.envato.com

 

  1. Hydroponické pěstování citrusů vyřeší problém se zálivkou i dozráváním

 

Zasazení do květináče však není jedinou možností. Naopak. Mnohem lepší službu svým citrusům uděláte, pokud se rozhodnete vsadit na hydroponii. Vzdušný substrát s pečlivě dávkovanými živinami zaručí kořenům dostatek kyslíku, takže nebudou uhnívat (při přemokření právě k tomu dochází).

 

A pokud jim během zimy dopřejete i to správné LED osvětlení, nejenom, že vám dozrají již nasazené plody (které by během zimování odpadly), ale ničím nerušeny se mohou vyvíjet i další.  Mnoho citrusů bude spokojeno s běžnou pokojovou teplotou, takže není třeba kupovat pěstební box či stan.

 

  1. Jak na hydroponické pěstování citrusů

 

Hydroponie je pěstování rostlin bez půdy. Základ tvoří neutrální minerální substrát (keramzit, perlit apod.). Díky pěstování ve vodě rostou citrusy rychleji a také lépe plodí. Hydroponická nádoba může být vyrobena z keramiky, přírodního kamene nebo plastu, případně je možné vsadit i na květináče s vložkou, jejímiž otvory prorůstají kořeny a čerpají výživný roztok. Pokud používáte vložku, měla by vnitřní miska dosahovat asi dvou třetin výšky vnější nádoby.

hydroponicky košik

 

Vodu (v případě citrusů nejlépe destilovanou) doplňujeme vhodnou hydroponickou výživou a přibližně co 20 dní ji vyměňujeme. U menších citrusů (cca do jednoho metru výšky) pak interval výměny zkrátíme na 12-15 dní. S hnojením pak opatrně. Než mladé sazenice zakoření (což trvá měsíc až dva), používejte pouze poloviční doporučenou dávku hnojiva, jinak hrozí spálení kořenů. A stejné množství dávejte citrusům i v zimě. Ze samotného substrátu totiž nezískají nic.

 

Důležité je také přesazování. Zatímco běžně se citrusy přesazují až ve chvíli, kdy jim začnou kořeny rapidně prorůstat skrz odtokové otvory v květináči, u hydroponie je třeba k tomuto kroku přistupovat častěji. Kořenům totiž nesvědčí postupné zasolování, ke kterému při hydroponickém pěstování dochází. Jednou za 4-5 měsíců je tak doporučena částečná výměna substrátu, což pomůže předejít úhynům rostlin.

 

  1. Vhodné osvětlení pro citrusy

 

Jak jsme už předeslali, citrusy dokáží kvést i plodit zároveň. Měli bychom tedy mít po ruce takové přisvětlení, které jim dokáže vyhovět. Pokud citrusy jen rostou, bude jim stačit klasické modré světlo, naopak pro růst a zrání plodů se neobejdou bez červeného spektra.

 

Používejte vždy LED zdroje, které listy citrusů nespálí. I tak by však neměly být nejvyšší listy být ke zdroji osvětlení blíže než 20 centimetrů. Korunu citrusů udržujte prostřihem vzdušnou tak, aby měly všechny nasazené plody dostatek světla. Jedině tak budou dozrávat rovnoměrně. Při dobrém hnojení a osvětlení není navíc nutné přistupovat ani k příliš velké probírce nasazených mladých citrusů. Uchylte se k ní jen v případě, že hrozí poškození větví jejich příliš velkou vahou.

 

LED pěstební osvětlení s klipem 20W

  1. Nejčastější problémy ve výživě citrusů

 

Citrusům nejvíce svědčí organická hnojiva. I tak se vak může stát, že budou mít nějakého minerálu nedostatek. Naštěstí vám samy dokáží velmi dobře prozradit, co jim chybí. Nejčastějším problémem je nedostatek zinku, hořčíku a železa. A jak to v praxi poznat?

B A C organic starter kit small

 

 

  • Listy zesvětlají, výrazně jsou zbarvené pouze zelené žilky. Jde o chlorózu, způsobenou nedostatkem železa.
  • Jestliže se problém týká zejména mladých listů, které vypadají povadle a jejich žíly se postupně zbarvují dožluta, pak je problémem nedostatek zinku.
  • A pokud listy žloutnou od konce a naopak u jejich základny lze pozorovat výrazně zelený trojúhelník, pak je na vině nedostatek hořčíku.

 

A ještě jedno varování máme. Citrusy nikdy nepěstujte v kuchyni, kde zároveň vaříte na plynovém sporáku. Na plynové výpary jsou citrusy velmi citlivé a mohou časem dokonce uhynout.

 

A pozor dejte i na škůdce. Nejčastěji se na citrusech objevují svilušky, při pěstování venku pak mšice. Pokud Vás trápí doma mšice, podívejte se na článek jak se zbavit mšic.

Vyplatí se mít po ruce vhodný postřik nebo přírodní prostředek. Chemické ošetření provádějte vždy mimo domov. Zpátky lze ošetřené rostliny přinést po dvou dnech.