Ideální místo v domě pro pěstování

Přemýšlíte o tom, že začnete s indoor pěstováním a nejste si jisti, zda je váš dům či byt tím správným místem? Při dodržení určitých podmínek a použití kvalitního pěstebního vybavení je možné pěstovat ovoce, zeleninu a bylinky téměř kdekoliv.

Obrázek článku

Vhodné místo

Ideálním prostorem pro vaši domácí zahradu budou místnosti s velkým počtem oken, které zajistí dostatek slunečního světla. V rodinných domech to často bývají prosklené zimní zahrady, v bytech parapety oken. Okna by v nejlepším případě měla směřovat na východ či západ.

Při umístění rostlin přímo za skla oken je třeba dát pozor na to, aby nedošlo ke spálení listů. Sluneční světlo je pro růst rostlin nezbytné, ale ostré sluneční paprsky mohou napáchat rostlinám více škody než užitku. Řešením je zatahovat při nejostřejším poledním slunci žaluzie nebo pořídit na okna fólii, která zmírní sílu prostupujících paprsků.

Mezi základní předpoklady pro správný růst rostlin patří optimální teplota a vlhkost vzduchu.

Teplota

Správná teplota je klíčovým faktorem pro úspěšné pěstování. Přes den by se teplota měla pohybovat v rozmezí 27-29 °C, v noci o pár stupňů méně. Teplota by nikdy neměla vystoupat přes 31 °C, rostliny při tak vysokých teplotách nejsou schopny přijímat dostatečné množství oxidu uhličitého ze vzduchu, zpomaluje se fotosyntéza a tím i jejich růst. Naopak nízké teploty růst také zpomalují a mohou pokojové rostliny dokonce i zabít.

Vlhkost

Nároky na vlhkost se mění v souvislosti s tím, v jaké životní fázi se rostlina nachází. Po většinu času je ideální vlhkost okolo 80 %. Ve fázi vrcholné tvorby květu, tedy v období 3-4 týdny před sklizní, by se vlhkost měla pohybovat v rozmezí 40-60 %. V této fázi jsou rostliny nejvíce náchylné k tvorbě plísní, proto je potřeba vlhkost snižovat.

Dejte si pozor na místnosti s ventilací nebo klimatizací, suchý vzduch rostlinám neprospívá. Stejně tak v zimě, kdy se topí a méně větrá, je třeba věnovat vlhkosti vzduchu větší pozornost.

Vlhkost vzduchu se měří pomocí vlhkoměru. Pro úpravu vlhkosti jsou na trhu k dostání zvlhčovače.

Zaručený úspěch

Pokud doma ideální světelné a tepelné podmínky nemáte, neznamená to, že nemůžete pěstovat. Pořízením kvalitního pěstebního vybavení zajistíte rostlinám perfektní podmínky pro růst a stanete se úspěšným pěstitelem klidně i ve sklepě bez oken.

Pěstební stany

Pěstební stany nebo také grow boxy jsou hlavní výzbrojí každého pěstitele. Tyto vnitřní přenosné stany umožňují pěstovat rostliny kdekoliv, nezávisle na ročním období a klimatických podmínkách. Využít je můžete pro pěstování rostlin za pomoci hydroponie, aeroponie, zeminy nebo kokosových vláken.

V grow boxech můžete doladit k dokonalosti úplně všechno - teplotu, vlhkost i světelný plán.

LED osvětlení

Spárováním pěstebních stanů s LED pěstebními světly vytvoříte dokonalé klima pro nejrůznější rostliny a budete schopni sklízet plody po celý rok.

Substrát a hnojiva

Substrát by měl být především bohatý na živiny. Výbornou volbou jsou kokosové substráty, které splňují přísné standardy a obsahují přirozené látky, které posilují rostliny. Nejsou u nich zaznamenány mikroby ani choroby. K dostání jsou také pěstební kokosové rohože.

Správný výběr a dávkování hnojiv je nezbytné pro zdravé a hojně plodící rostliny. Hnojiva vybírejte podle druhu rostlin a druhu pěstování, kterému se věnujete. Vybírat můžete z chemických i čistě organických bio variant.

Hydroponické pěstování

Hydroponie je mezi domácími pěstiteli velmi oblíbenou metodou. Jedná se o pěstování bez přítomnosti půdy. Půda je nahrazena vzdušným minerálním substrátem (např. keramzitem nebo perlitem). Výhodou hydroponického pěstování je rychlejší růst rostlin a větší množství plodů.

Aeroponické pěstování

Aeroponie už je pokročilejší metodou pěstování rostlin, která využívá pro přísun živin vzduch a vodu. Kořeny rostlin jsou zavěšené volně ve vzduchu a jsou nepřetržitě postřikovány aerosolem živného roztoku. Prostředí je ideální pro tvorbu kořenů a zdravý růst. V porovnání s hydroponií je aeroponie rychlejší metodou.

Co se dá doma pěstovat?

Zelenina

V domácím prostředí zvládnete bez problémů vypěstovat různé druhy zeleniny - rajčata, cukety, papriky, okurky, saláty nebo ředkvičky. Za vhodných podmínek je možné vypěstovat třeba i chilli papričky.

Citrusy

Pro úspěšné sklízení plodů citrusů kupte pro začátek roubované sazenice. Citrusy pěstované přímo ze semen vyrostou v nádherný strom, ale plodů se nejspíše nedočkáte.

Bylinky

Většina bylinek je velmi nenáročná na pěstování. Mezi bylinky, které bez problémů vypěstujete doma patří pažitka pobřežní, koriandr setý, kopr vonný, petržel listová, šalvěj lékařská, bazalka pravá, pelyněk estragon, majoránka zahradní, tymián obecný nebo meduňka lékařská.

Kávovník

Milovníky kávy jistě potěší představa, že si pijí kávu ze zrn vlastní produkce. Od zasazení k první vlastní úrodě kávy vás dělí jen tři roky. Keř kávovníku je navíc hezkou ozdobou interiéru.