Pěstování v kokosovém substrátu

Pokud hledáte všestranné pěstební médium, přečtěte si základní informace o pěstování v kokosovém substrátu, který zajistí vašim rostlinám zdravé a silné kořeny.

Co je kokosový substrát

Kokosový substrát neboli coco air je univerzální pěstební médium, které se hodí pro mnoho pěstebních postupů. Jedná se o recyklovaná přírodní vlákna z lusku kokosových ořechů, pěstovaných převážně na Srí Lance nebo v Indii. Dříve byla tato vlákna považována za odpad, dnes jsou žádaným zbožím. Kokosová vlákna se opakovaně čistí a prosévají, sterilizují a prochází procesem pufrování (stabilizace hodnot pH).

Výhody pěstování v kokosu

Kokos je vhodným pěstebním médiem pro začínající i pokročilé pěstitele.

Hlavní výhody pěstování v kokosovém substrátu:

  • Podporuje rozvoj kořenového systému.
  • Je šetrný k životnímu prostředí. Jedná se v podstatě o odpadový materiál, který je dále zužitkován. Na závěr se snadno rozloží v přírodě nebo kompostu.
  • Lze ho opětovně použít. Po sklizni stačí médium zbavit zbytků kořenů rostlin a propláchnout ho vodou s enzymy. Při řádném pročištění se dá substrát použít až třikrát za sebou.
  • Zachovává vysokou vzdušnost - kokosový substrát zadržuje kyslík, který prospívá kořenovému systému.
  • Zadržuje vodu, takže rostliny mají stále dostatek vláhy, přebytečnou vodu přepustí.
  • Je ideálním prostředím pro přínosné mikroorganismy.
  • Kokosový substrát dokáže udržet stabilní hodnotu pH. Přirozené pH substrátu je neutrální, můžete tedy pH upravit dle potřeby.
  • Vlákna kokosu obsahují fosfor, draslík a přírodní celulózu.
  • Pravděpodobnost kořenové hniloby nebo jiných kořenových napadení je u kokosu menší než u jiných substrátů.
  • Dá se mísit s jinými pěstebními médii.
  • Hodí se pro ruční i automatickou závlahu.
  • Práce s kokosem je čistější než se zeminou.

Kvalitní kokosové substráty bývají obohaceny o perlit, díky kterému dochází k ještě lepšímu provzdušnění.

Často může být v substrátu přítomna také houba Trichoderma. Jedná se o prospěšnou plíseň, která nemá ráda jiné plísně. Trichoderma se upíná na kořeny a vlásečnice, které chrání před nechtěnými plísněmi.

Formy kokosového substrátu

Kokosový substrát je na trhu ve dvou typech balení - klasicky v pytlích (obvykle 50 l) nebo ve formě lisovaného kokosu.

Lisovaný kokos

Koupě lisovaného kokosu je výhodnější a pro převoz praktičtější metodou. Prodává se ve formě lisovaných kostek o objemu 10 litrů, které doma rozbalíte, vložíte do velké nádoby o objemu 80-100 litrů a zalijete vodou. Během chvíle se kostka promění v 70 l kokosového substrátu.

Kokosové rohože

Kokosové rohože se nejčastěji používají při hydroponickém pěstování v dlouhých květináčích s automatickým zavlažováním. Rohože se skládají z několika vrstev drtě různé hrubosti.

Co se dá pěstovat v kokosovém substrátu

V kokosovém substrátu se dají pěstovat téměř všechny rostliny, jelikož každé rostlině nastavíte přesně takové podmínky, jaké potřebuje.

Jak pěstovat v kokosovém substrátu

Zasazení rostlin do kokosového substrátu je vhodné až ve chvíli, když už má sazenička malé kořínky. Předpěstování semínek je vhodné provádět například v rašelinových válečcích. Po zasazení sazeniček do systému začněte s ručním zavlažováním. Sazeničky jsou více náchylné na přelití. V této chvíli je také dobré začít s hnojením. Do doby, než se začnou tvořit listy, používejte jen poloviční dávku hnojiv. Jakmile začne rostlina růst a tvořit listy, zvyšte dávku hnojiv na celé množství a začněte s automatickou závlahou.

Zalévání kokosového substrátu

Po tom, co si rostliny vytvoří bohatý kořenový systém, snese kokosový substrát častou a intenzivní zálivku. Zpravidla je vhodné zálivku zvyšovat po dvou týdnech růstu, maximum by mělo nastat ve druhém týdnu kvetení. Navyšování musí probíhat postupně. Se zálivkou je třeba pokračovat až do posledních dvou týdnů před sklizní, kdy je zálivku naopak nutné snižovat. Při správném zavlažování by rostliny měly růst rychle a tvořit silné zelené listy. Nažloutlé nebo povadlé listy mohou být ukazatelem přelití.

Je třeba dbát na hodnotu pH vody. Hodnota by měla být nastavena na 6,0, aby zůstala na místě ideální spotřeby pro kokosová vlákna. Pro udržení pH můžete zakoupit nutrienty s perfektní směsí pH, nebo použít standardní vodní zařízení s měřičem pH a lahvemi pH-Up a pH-Down.

Hnojiva pro kokosové substráty

Kokosová vlákna v základu neobsahují žádné živiny, proto je nutné je doplňovat. Existují hnojiva speciálně vyvinutá pro kokosové substráty, která dodají substrátu všechny potřebné živiny.

U hydroponie stačí použít klasická hnojiva vhodná pro tento způsob pěstování.

Značky kokosových substrátů

Mezi značky, které vyrábějí kvalitní kokosové substráty, patří Advanced Hydroponic, Atami, BioBizz, Canna, CocoStar, GHE, Plagron nebo U Gro.