Podmínky pro zrychlení růstu rostlin pro vnitřní pěstování

for article2 best

Zajímáte se o indoor pěstování a rádi byste vytyčených cílů dosáhli co nejrychleji a nejefektivněji? Až už máte svou zahrádka v kuchyni, ve stanu, nebo třeba v pěstebním boxu, vyplatí se vědět, jaké faktory se budou na vašem úspěchu podílet nejvíce. 

V zásadě je nutné sledovat zejména čtyři hlavní ukazatele: osvětlení, teplotu, vlhkost a obsah oxidu uhličitého. Na těch indoor pěstování stojí a jsou poměrně univerzální, bez ohledu na to, zda pěstujete zeleninu, bylinky nebo třeba konopí.

 

    • Osvětlení v hlavní roli

 

K indoor technice se zpravidla uchylujeme u rostlin, jimž naše přirozené světelné podmínky (a samozřejmě i teploty) během roku jednoduše nestačí. Typickým příkladem jsou například chilli papričky nebo jiné exotické druhy ovoce a zeleniny. Světelné spektrum je proto velmi důležité a bohužel nikoli univerzální. 

  • Během období růstu vyžaduje většina rostlin spíše modrobílé světlo.
  • V období květu se více hodí světlo červenožluté.
  • Zakoupit lze i kombinované světelné zdroje, vhodné pro všechny vývojové etapy života rostliny.

 

Důležité je také střídání světla, resp. navození noci. Rostliny i květiny podle něj často přizpůsobují svůj životní cyklus. Zkrácená doba osvětlení může být (zpravidla společně s nižšími teplotami) impulzem ke zpomalení nebo dokonce úplnému zastavení růstu. A takové období klidu je pro řadu rostlin opravdu nezbytné – ovšem jiné se bez něj bez potíží obejdou.

for article2 best2



    • LED pěstování vs. klasické výbojky

A jaké světlo zvolit? Mějte na paměti, že převážná většina rostlin nepotřebuje ke svému spokojenému životu plné barevné spektrum světla. Naopak, zpravidla jim stačí pouze dvě vlnové délky. Přesněji řečeno ty, které dokáží vnitřní struktury rostlin v čele s chlorofylem a karotenem bez problémů absorbovat.

A právě takové spektrum dnes dokáží zařídit oblíbená LED světla a LED panely, určené pro indoor pěstování. V tom mají značnou výhodu oproti běžně používaným výbojkám. Ovšem nenechte se odradit trochu vyšší pořizovací cenou. Vy, jako pěstitel, následně samozřejmě ušetříte, a to hned dvakrát:

 

  • spotřeba elektrické energie je u LED osvětlení velmi nízká,
  • LED panely lze opravit, výbojky musíte naopak vyhodit.

 

Měli byste vědět: LED panely mají 5x větší životnost než výbojky. Stačí si tedy spočítat, kolik by vás stálo 5 výbojek vs. jeden LED panel. K tom si připočtěte ještě úsporu energie a budete mít jasno. A abychom nezapomněli, k LED panelům nebudete potřebovat ani předřadník, kabeláž apod. Vše už dostanete kompletně v ceně. Vaší jedinou starostí tak bude (při pěstování v uzavřeném prostoru) zajistit dostatečný odtah a větrání vaší pěstírny.

Nabídka LED pěstebních panelů (KLIKNI ZDE)

  

    • Více světla, více růstu 

A ještě jednu výhodu LED osvětlení oproti jiným zdrojům má. Nevydává téměř žádné teplo (do 35 °C). Stačí tedy jen vzít lampu, nastavit požadovaný druh světla (růst nebo květ) a zavěsit. Může být mnohem blíže k rostlinám než jiné druhy osvětlení, což opět optimalizuje podmínky indoor pěstování.

 

 

    • Jaká je ideální vlhkost pro indoor pěstování? 

Hodnoty se u různých rostlin liší, ale všeobecně platí, že v uzavřeném prostoru je vhodné vyhnat ručičku ukazatele až někam k 80 %. Zejména v zimě a při použití ústředního topení se tak nevyhnete pořízení zvlhčovačů vzduchu, jež se o ideální podmínky postarají skoro bez práce.

Myslete však na to, že řada rostlin potřebuje několik týdnů před dozráváním plodů vzdušnou vlhkost o něco nižší – jen okolo 50 %. Platí to například pro papriky, okurky apod. Tady vám naopak mohou pomoci tzv. odvlhčovače vzduchu. 

 

Náš tip: Tito pomocníci vám mohou posloužit i při sušení některých druhů rostlin. Předcházejí totiž výskytu obávané plísně šedé.

 

for article2 best3

 

    • Obohacování vzduchu oxidem uhličitým

I když vám to při pohledu do volné přírody možná tak nepřipadá, pro rostliny je velmi důležitý i oxid uhličitý (CO2). Vstřebávají ho během celého dne. V rostlinných pletivech se pak mění na ceněný stavební materiál – energeticky bohaté sloučeniny. Jinými slovy, dochází k fotosyntéze, ovšem kyslík je tu produkován pouze jako „odpad“.

Existují dva způsoby, s jejichž pomoci můžete své zahrádce dodat dostatek CO2: 

  • zálivka
  • vzduchové bomby

 
Systémy, založené na vzdušném proudění jsou účinnější (nehodí se jen pro rostliny, které nesnášejí průvan). Při zálivce se zase používají jednoduše rozpustitelné tablety, takže se obejdete bez další potřebné techniky Obojí má tedy své výhody a nevýhody, přesto však doporučujeme spíše vzduchové bomby. 

Nabídka regulace CO2 (KLIKNI ZDE)

 

    • Jaká je optimální teplota pro indoor pěstování?

A máme tu poslední důležitý růstový faktor: optimální teplotu. Ani tu nelze přesně určit, vše závisí na druhu pěstované rostliny. Všeobecně však lze doporučit rozmezí, pohybující se mezi 24–28 °C. To samozřejmě přes den, během noci se vyplatí teplotu o několik stupňů snížit.  

Ovšem nikoli příliš. Pět stupňů oproti denní teplotě je až až. Vyšší výkyvy by mohly u vašich zelených chráněnců způsobit změny v růstu nebo dokonce upadnutí do jakéhosi stavu klidu. Časté střídání těchto dvou protipólů pak velmi pravděpodobně povede k úhynu.

Nabídka regulace teploty a vlhkosti (KLIKNI ZDE)

 

    • Co říci o indoor pěstování závěrem

 Na první pohled nevypadá dodržení optimálních podmínek pro rostliny nijak obtížně. Pamatujte však na to, že se jednotlivé faktory úspěchu navzájem ovlivňují. Vyšší teplota snižuje vlhkost vzduchu, vlhkost zase snižuje intenzitu proudění atd. Zejména v začátcích tedy musíte vše podrobně sledovat a přizpůsobovat se. Jedině tak můžete svým rostlinkám dát opravdu maximum toho, co potřebují.