Vermikompostér a jak ho založit

Bydlíte v bytě a řešíte, jak zpracovávat biologický odpad? Pak je na čase proniknout do světa vermikompostování. Nejen, že zužitkujete odpad z kuchyně, ale jako bonus získáte kvalitní přírodní hnojivo pro vaši malou domácí zahrádku. Bez nepořádku a zápachu.

Obrázek článku

Co je vermikompostér

Vermikompostér je nádoba s několika patry, ve kterých dochází ke kompostování domácího odpadu pomocí kalifornských žížal.

Vermikompostér můžete koupit už hotový a nebo si ho doma sami vyrobit. Velikost domácích kompostérů se pohybuje okolo 50x40x40 cm. Stěny by měly být nepropustné, víko odklápěcí a na dně vytvořené díry pro zajištění odtoku vody do sběrné nádoby.

Jak funguje vermikompostér

K tomu, aby kompostování probíhalo správně, je potřeba splnit dvě hlavní podmínky. Tou první je dostatečné množství žížal - většinou stačí pořídit zhruba třicet kusů. Pokud jim zajistíte dostatek potravy a vlhkost, samy se pak rozmnoží. Druhou podmínkou je udržování neustálé vlhkosti uvnitř kompostéru, žížaly nesnáší sucho ani přílišné mokro.

Žížaly dokážou domácí odpad rychle a důkladně přeměnit na výborné hnojivo, které se hromadí ve spodní části nádoby a je plné cenných živin a minerálů. Výsledný koncentrát lze použít k pokojovým rostlinám nebo zelenině, pěstované na balkoně. Výluh ve sběrné nádobě se nazývá žížalí čaj, ten slouží jako kapalné hnojivo. Zkompostování jedné nádoby trvá dva až tři měsíce.

Kompostování probíhá po celý rok při optimální teplotě, která je kolem 20 °C.

Pokud se obáváte zápachu ze zbytků potravin, tak nemusíte. Při správně probíhajícím procesu vermikompostér nezapáchá.

Co patří do vermikompostéru?

Z čeho budou mít žížaly největší radost:

  • bramborové slupky,
  • slupky od cibule a česneku,
  • čajové sáčky (ne umělé),
  • kávová sedlina nebo papírové kávové filtry,
  • rozdrcené vajíčkové skořápky,
  • suché pečivo v malém množství,
  • zbytky zeleniny a ovoce,
  • zelená nať,
  • natrhaný papír nebo ubrousky,
  • piliny.

Čemu se naopak vyhnout:

  • chuťově výrazné potraviny (např. zázvor),
  • citrusy,
  • knedlíky,
  • kosti,
  • masné výrobky,
  • mléčné výrobky,
  • sádlo, olej a jiné tuky.

Žížaly

Pro vermikompostér jsou nejlepší kalifornské žížaly, které jsou výkonné a dokážou zpracovat až čtvrt kila odpadu denně. Pořídit je můžete na internetu, kde za jednu násadu žížal zaplatíte 300-400 Kč, a nebo se můžete kouknout na tzv. žížalí mapu. Tu vytvořili Češi a jednoduše na ní vyhledáte, jestli někdo ve vašem okolí nenabízí kompostovací žížaly zdarma.

Jak vermikompostér založit?

  1. Pořiďte si vermikompostér nebo si ho sami vyrobte.
  2. Na dno umistěte podestýlku. Tu může tvořit tráva, roztrhaný a navlhčený papír nebo kokosové vlákno. Podestýlka slouží k provzdušnění první vrstvy, aby nedošlo k utonutí žížal z důvodu velké vlhkosti.
  3. Na podestýlku nasypte vrstvu zeminy. Na trhu jsou dostupné speciální substráty pro vermikompostéry.
  4. Zajistěte co nejrychlejší přesun žížal z přepravní krabičky do kompostéru.
  5. Na zeminu postupně přidávejte odpad, žížaly se začnou přesouvat mezi zeminou a odpadem, kterého začne pomalu ubývat.
  6. Zavřete vermikompostér víkem, aby měly žížaly tmu a byl znemožněn přístup octomilkám a jiným živočichům.
  7. Na začátku podávejte žížalám odpad nakrájený na menší kousky a v menších dávkách. Postupem času, až se žížaly namnoží, dávky postupně zvyšujte.
  8. Jednou měsíčně je dobré do kompostéru přidat minerální směs pro chov žížal, která podpoří jejich růst, rozmnožování i výslednou kvalitu kompostu.

Nejčastější problémy

Útěk žížal

Nádoby vermikompostéru by měly být vyrobené tak, aby se žížaly ven dostat nemohly. Občas se však stává, že se žížaly dostanou do sběrné nádoby. Pokud se tak děje, znamená to, že se jim uvnitř nádoby něco nelíbí. Může to být nedostatkem nebo nadbytkem potravy, nedostatečným přísunem vzduchu nebo špatnou vlhkostí. Překontrolujte tedy, zda je uvnitř nádob vše v pořádku.

Plíseň

Pokud se ve vermikompostéru objeví plíseň, stačí vyhodit plesnivé zbytky ven.

Mušky

Může se stát, že společně se zbytky, zanesete do vermikompostéru i octomilky. Mohou mít často nakladená vajíčka na ovoci, nebo vlétnout dovnitř a naklást vajíčka přímo tam. Proto kompostér nenechávejte dlouho otevřený a organické zbytky zahrabávejte do již zpracovaného materiálu.

Zápach

Jak již bylo zmíněno - správně vedený kompost nezapáchá. Jestliže doma máte nevábně zavánějící vermikompostér, pravděpodobně jste do něj dali příliš organického odpadu a žížaly to nestíhají zpracovat.