Kolik stojí provoz LED světel?

LED osvětlení má při indoor pěstování mnoho přínosů. Díky optimálnímu přísunu světla rostliny rychleji rostou, dříve nasazují na plody a samozřejmě také rychleji zrají. Pokud pěstujete květiny, dokáže ke květu přimět i ty, které předtím svou krásu ukázat tvrdošíjně odmítaly. Při pěstování zeleniny a ovoce pak dostanete nesrovnatelně vyšší výnos než na záhonku.

Zdroj foto: elements.envato.com

 

Sazenice pěstované pod LED osvětlením jsou pak silnější, zdravější a mohou se chlubit i lépe vyvinutým kořenovým systémem. Ovšem přisvěcování vždycky něco stojí. Na co se tedy připravit, pokud se rozhodnete mu dát šanci?

OPTIC  4 gen4 370W dimmable LED grow light

  1. LED osvětlení se vyplatí zejména tam, kde svítíme hodně

 

Zatímco provoz klasických žárovek a sodíkových výbojek odradil od přisvětlování nejednoho majitele skleníku, s příchodem LED technologií se situace zcela otočila. I když jde stále o poměrně vysokou vstupní investici, situace se s předchozími lety nedá prakticky srovnat. Ceny LED světel šly totiž značně dolů. Navíc, pokud se podíváme na specializovaný trh pěstebního LED osvětlení, můžeme přihlédnout i k zajímavému trendu.

 

Poptávka po profesionálních svítidlech je stále vyšší a vyšší. Výrobci proto přicházejí se stále novými modely a ty starší neváhají zlevňovat. Pokud tedy s LED osvětlením teprve začínáte, určitě se poohlédněte po podobné příležitosti.

 

I kvalita pořízeného osvětlení však může být různá. Nedoporučujeme zejména neznačkové výrobky, odkazující na mnohdy nereálná očekávání. Za pár stovek totiž svítidlo s životností až 100 000 hodin opravdu nekoupíte. Obvyklá doba životnosti se pohybuje okolo 25 000 hodin. U značkových výrobků však může být i vyšší. Nakupujte proto u renomovaných značek, které mohou svá slova potvrdit certifikáty a odbornými testy.

 

  1. Co byste měli vědět o umělém osvětlení

 

Vcelku nezáleží na tom, zda investujete do klasických LED žárovek, pásků nebo rovnou celých setů. Myslete jen na to, že zatímco oblíbené LED pásky nabídnou vyzařovací úhel v rozmezí 110 – 120 stupňů, žárovky nebo kompletní pěstební kity pokrývají celých 360 °C.

svetelny set Lumatek 400W

 

Nezapomeňte na to, že rostlinám je třeba svítit obvykle 12-18 hodin denně. 18 hodin během růstu se postupně zkracuje na pouhých 12 hodin během kvetení a dozrávání plodů. A to opravdu není málo. Ovšem panika určitě není na místě. I když čas od času proběhnou vysílací relací zprávy o nelegálních pěstírnách, které odhalil právě vysoký objem spotřebované elektřiny, vy se ničeho podobného bát nemusíte. Jde o pěstírny s desítkami LED světel, navíc mnohdy odebírajících elektřinu načerno.

 

  1. Kolik zaplatíte za provoz svého indoor skleníku

 

A teď už k samotným cenám. Dejme tomu, že jeden kW/h stojí vaši domácnost asi 5,50 Kč. To je průměrná cena v ČR, takže pro zpřesnění výpočtu započítejte vaši skutečnou cenu za elektřinu (pro orientační výpočet však tato hodnota bohatě stačí).

 

Budeme-li počítat s třemi měsíci svícení, z nichž jednu třetinu bude tvořit fáze růstová a dvě třetiny fáze dozrávání plodů, dostaneme se k nějakým 900 hodinám svícení. U 200 W ledky vychází cena za hodinu svícení na nějakých 0,7 Kč. Tři měsíce svícení vás tedy budou stát něco mezi 600-700 Kč. Opět zdůrazňujeme, že jde o výpočet pouze orientační, pro představu však rozhodně stačí.

 

Sodíkové výbojky jsou na tom v tomto ohledu o něco hůře. Při použití stejného vzorečku pro výpočet bychom se za tři měsíce svícení dostali k nějakým 2000 – 2200 Kč. I to je však jen velmi malá cena za množství chutných plodů, které můžete pod LED osvětlením vypěstovat. V obchodech byste za ně rozhodně utratili více a o nějaké plnosti chuti a vůně rozhodně mluvit nelze.

 

  1. Mýty o LED pěstování rostlin aneb hydroponie není nezbytně nutná

 

A s jakými dalšími náklady je nutné při pořízení pěstírny (čehokoliv) počítat? Pokud nebudete stát o skutečně plnohodnotný skleník, pak už stačí investovat jen do nějakých těch sazenic, květináčů a hnojiva. Nevěřte mýtu, že pod LED osvětlením je nutné pěstovat rostliny hydroponicky. Není to pravda. Hydroponie sice není nijak složitá, ovšem zcela bezpečně si vystačíte i s klasickými květináči.

lisovany kokos u gro plug

 

Vždyť i mnoho profesionálních pěstitelů se k ručnímu zalévání často vrací po tom, co vyzkoušeli několik samozavlažovacích systémů. Koneckonců, jedině s ručním pěstováním se naučíte reagovat na všechny požadavky svých rostlin včas. Nemůže se vám tak stát, že budete své rostliny zalévat příliš nebo naopak nedostatečně, což se u automatických závlahových systémů často stává.

 

A už vůbec není ve hře žádné „chemické“ pěstování. Hydroponie určitě není o chemii, vždyť pořídit lze i 100 % organická hnojiva. A o LED pěstování to platí zrovna tak. To, že jsou rostliny zdravé, silné a rychle zakořeňují, není způsobeno uměle. Ve hře jsou totiž právě optimální světelné podmínky. Díky nim si rostliny celou řadu nezbytných prvků dokáží vyrobit samy. Nenechte se zmást, dobré světlo samo o sobě může být opravdu leckdy dostačující.

biobizz bio PH+