Pěstování olivovníku doma

S olivovníky se nejčastěji setkáte na dovolené ve Středozemí. Jsou to nádherné stromy a keře, které se údajně dožívají až několik tisíc let. A v neposlední řadě nesou lahodné plody - olivy.

Olivovník

Olivovník můžete pěstovat i u vás doma v květináči. Jsou na pěstování nenáročné, takže to zvládnou i začátečníci.

Je třeba si říci, že olivovníky rostou pomalu. Proto neočekávejte, že po roce budete sklízet první plody, jejich pěstování vyžaduje trpělivost.

V našich podmínkách se olivovník často pěstuje jako bonsaj, protože již po několika letech získává podobu starého stromu.

Zasazení olivovníku

Olivovník můžete zakoupit jako již větší rostlinu. Platí zde, že čím větší rostlinu koupíte, tím dříve se dočkáte sklizně.

Pokud raději pozorujete celý životní cyklus rostlin, vypěstujte si olivovník ze semen nebo z pecky. Pecku před zasazením mírně nařízněte, tím se usnadní klíčení, a pak zasaďte do zeminy.

Kam olivovník umístit?

Olivovník vyžaduje především dostatek čerstvého vzduchu.

V létě bude rostlině olivovníku prospívat venkovní prostředí - balkon, terasa nebo zahrádka.

V době vegetačního klidu (v zimě) je ideální olivovník umístit do chladného a dobře prosvětleného prostoru s teplotou okolo 10-15 °C. Nemusíte se bát ani umístění ve vytápěných prostorách, suchý vzduch z topení olivovníku neuškodí. Díky suchému a chladnějšímu vzduchu raší pupeny. Není nutné se vyhýbat ani přímému slunečnímu svitu jako u jiných rostlin, olivovník ho snáší velmi dobře.

Pokud bojujete s prostorem a nemáte vhodné světlé místo pro umístění rostliny, zachrání vás LED pěstební světla.

Substrát

Olivovníky nejlépe prospívají v hlinitopísčitém, mírně zásaditém a dobře propustném substrátu.

Zálivka

Olivovníky nesnáší přemokření půdy. Během vegetačního období zalévejte střední zálivkou. V zimě zalévejte jen tolik, aby půda úplně nevyschla.

V případě přelití rostlina reaguje opadem listů.

Hnojení olivovníku

Přes léto je vhodné přihnojovat univerzálním nebo zeleným hnojivem jednou za čtrnáct dní.

Tvarování olivovníku

Jaro je nejlepším časem na zastřihávání větviček a tvarování koruny. Zastřihujte spíše delší výhonky, olivovník pak bude mohutnět a nebude růst tolik do výšky.

Přesazování olivovníku

I u olivovníků platí, že se přesazují v jarním období. Tím, že rostou velmi pomalu, není potřeba přesazování do větší nádoby potřeba každý rok. Po přesazení mohou rostlině částečně opadat listy.

Řízkování olivovníku

Pro olivovník je řízkování nejlepší metodou množení.

Řízkování se provádí odříznutím polovyzrálé větvičky o délce 10-20 centimetrů. Z řízku odstraňte listy (ponechává se jen pár horních) a konec seřízněte pro lepší zakořenění. Větvičku pak zapíchněte do substrátu asi do poloviny její délky a květináč překryjte fólií.